Välkommen hit bäste elev!
Ditt första uppdrag är att skapa en egen blogg. Ta med ett USB till skolan som är laddat med bilder ifrån din praktikplats. Bilderna måste din handledare ha sagt är OK att du använder på din blogg.
Ditt första inlägg ska handla om vilka lagar och regler som är viktiga att ha kunskap om på din praktikplasts. Beskriv dessa lagar och regler samt varför just de är viktiga där du praktiserar. Alla måste dock läsa in "arbetsrätt" och skriva på sin blogg det som du tycker är viktigt att ha kännedom om när man slutat skolan och ska börja sin första anställning. Inläggets rubrik skall vara "Viktiga lagar och regler samt inom vilken bransch de gäller"!
Lycka till och låt kreativiteten flöda!
Bella :)
Jag heter Bella Gillenäng och arbetar som yrkeslärare på ett lärlingsgymnasium. Jag undervisar elever som valt programmet Handel och administration samt Hotell och turism. Jag vill bygga broar mellan skolan och arbetslivet och för elev koppla samman klassrumsundervisning med all praktisk kunskap som eleven inhämtar ute på sin praktikplats. Tanken är att det här skall bli ett levande forum för lärare, elever och handledare. Elever och handledare får skapa en egen blogg som kopplas samman här!
Lagar och regler som är viktiga att ha kunskap om på din praktikplasts.
SvaraRaderaViktiga anställningsavtalet måste ha namn, personnummer, telefonnummer och adress till arbetstagare och arbetsgivare samt information om när anställningen börjar. Anställningsavtalet ska vara skriftligt även om det inte är ett krav.
Anställningsavtalet ska innehålla varan
- -Provanställning, tillsvidare eller tidsbegränsat och anställningstid.
- -Ingångslön, löneutbetalningsdag och andra förmåner.
- -Antal semesterdagar och längd på en normal arbetsdag eller arbetsvecka.
Övriga lagar på arbetsmarknaden
Arbetstidslagen reglerar arbetstid.
Den ordinarie arbetstiden i Sverige är högst 40 timmar i veckan och kallas då för heltid. Under arbetsdagen har du rätt till rast . Rasterna är obetalda och ska läggas så att arbetar inte utförs mer äm fem timmar i följd. Om det bara förekommer en rast under arbetsdagen bör den inte vara kortare än 30 minuter.
Semesterlagen
Semesterlagen gäller alla arbetstagare oavsett anställning på deltid eller heltid med tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning. Enligt semesterlagen har alla rätt till minst 25 dagars semesterledighet om de arbetat hela året. Semesterersättningen uppgår till 12 % av lönen.